Wyizolowano białko odpowiadające za korzystny wpływ ćwiczeń na mózg
14 października 2013, 07:48Naukowcy wyizolowali białko, którego poziom rośnie podczas treningu wytrzymałościowego. Gdy podano je niećwiczącym myszom, doszło do włączenia genów sprzyjających zdrowiu mózgu i wzrostowi nowych nerwów/synaps zaangażowanych w pamięć i uczenie.
'Węszące' plemniki komarów
4 lutego 2014, 16:35W plemnikach komarów znaleziono receptory węchowe (ang. odorant receptors, ORs). Są takie same, jak te występujące w układzie węchowym owadów na czułkach.
Aharonov-Bohm i tunelowanie kwantowe
15 maja 2014, 06:49Yutaka Shikano z Chapman University i Uniwersytetu w Osace opublikował w Nature Communications artykuł pod tytułem „Efekt Aharonova-Bohma z tunelowaniem kwantowym w liniowej pułapce jonowej”. Opisuje w nim przełomowe prace, które mogą znacząco przyczynić się do rozwoju fizyki kwantowej.
FBI o autonomicznych samochodach
17 lipca 2014, 08:44Z odtajnionego właśnie raportu dowiadujemy się, jakie korzyści i zagrożenia widzi FBI w autonomicznych samochodach. Biuro uważa, że pojazdy tego typu będą miały olbrzymi wpływ na to, co stróże prawa i ich przeciwnicy będą mogli zrobić z samochodem.
Poznacie rekina po osobowości
2 października 2014, 11:21Rekiny mają osobowości, które wpływają na to, jak chętnie nawiązują kontakt z innymi osobnikami.
Zagrażamy kolejnemu gatunkowi
2 grudnia 2014, 12:59Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) ogłosiła, że węgorz amerykański jest w wysokim stopniu zagrożony wyginięciem. Ryba trafiła właśnie do Czerwonej Księgi Zwierząt, gdzie zajęła miejsce obok zagrożonego węgorza japońskiego i skrajnie zagrożonego węgorza europejskiego.
Gates obawia się sztucznej inteligencji
29 stycznia 2015, 12:50Nie tylko Stephen Hawking i Elon Musk obawiają się sztucznej inteligencji. Swoje wątpliwości wyraził też Bill Gates. Założyciel Microsoftu brał udział w sesji AMA (Ask Me Anything) zorganizowanej przez serwis Reddit. Podczas rozmowy padło pytanie o sztuczną inteligencję.
Odkryto mechanizm działania popularnego probiotyku
16 kwietnia 2015, 10:16Z badań wynika, że szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), który wchodzi w skład wielu probiotyków, wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych: pomaga w problemach dotyczących przewodu pokarmowego i skóry, infekcjach dróg oddechowych, a także odchudzaniu. Dopiero ostatnio odkryto jednak, na czym polega mechanizm jego działania.
Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej
23 czerwca 2015, 10:52Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.
Jedzenie w biegu zwiększa ryzyko przyszłego przejadania
21 sierpnia 2015, 11:46Odchudzający się, którzy jedzą w biegu, zwiększają spożycie pokarmów później w ciągu dnia, co grozi dalszym przyrostem wagi.